Илюстрация, показваща различни митове за женските проблеми, включително отслабване, хемороиди, раждане, безплодие и менструални болки.

5 мита за женските проблеми

author
0 minutes, 4 seconds Read

5 мита за женските проблеми – Има ли такива?

1. Жените по-лесно отслабват

За съжаление, това не е вярно. Женският организъм е устроен по такъв начин, че отслабването е по-трудно. Жените имат два пъти повече мастни клетки от мъжете, което е нормално, защото от тях зависи раждането и кърменето на деца.

Освен това, жените имат повече места за натрупване на мазнини – бедрата, гърдите и корема. При мъжете основното място е коремът. С възрастта, особено след 40 години, хормоналният баланс се променя, функцията на яйчниците намалява и организмът започва да трупа мастна тъкан.

Решението? Грижете се за тялото си от млади години. Това е по-ефективно, отколкото по-късно да се опитвате да отслабнете.

2. Хемороидите засягат само мъжете

Това не е вярно. И мъжете, и жените страдат от хемороиди. При жените те се появяват предимно по време на бременност или след раждане, когато натоварването на тазовите органи се увеличава. Раждалите жени имат този проблем пет пъти по-често от нераждалите. Възрастта също играе роля – жени, родили след 30 години, са по-склонни да развият хемороиди.

Най-уязвими са жените през последното тримесечие на бременността, когато около 55% от бъдещите майки се оплакват от хемороиди.

Решението? Не вдигайте тежко, ползвайте мека тоалетна хартия и взимайте душ след това. Ако работите седнали, ставайте често и се раздвижвайте. Избягвайте горещи вани.

3. Раждането подмладява

За съжаление, това е мит. Бременността и раждането са голямо изпитание за женския организъм. Детето буквално изсмуква силите и резервите на майката, което води до влошаване на състоянието на зъбите и косата, кожата става по-мазна и се появяват различни болежки, някои от които може да са знак за хронични здравословни проблеми.

През тези девет месеца няма нищо подмладяващо. Спорно е и мнението, че с всяко раждане жената става по-хубава. Все пак, раждането може да забави стареенето. С появата на детето, паметта и потенциалът за научаване на нови неща у майката се подобряват, благодарение на половите хормони, които се отделят в голямо количество по време на бременността. Въпреки това, късната бременност носи сериозни рискове както за плода, така и за майката.

Илюстрация, показваща различни митове за женските проблеми, включително отслабване, хемороиди, раждане, безплодие и менструални болки.

4. Ако семейството е бездетно, жената е виновна

Това е още един мит. Статистиката показва, че при бездетни семейства само в една трета от случаите причината е в жената. Толкова са и случаите, когато мъжът е стерилен. В 5-7% от случаите причините са трудно установими и се наричат „безплодие с неясна етиология“. В останалите 30% причината е и в двамата партньори. Затова е погрешно да се смята, че щом в семейството няма деца, вината винаги е в жената.

5. Болките по време на цикъла са неизбежни

Това не е вярно. Болезнена менструация е проблем само за 4-5% от жените. Болката обикновено започва два дни преди менструацията, продължава 1-2 дни и се облекчава с обезболяващи лекарства. Силната болка обаче е тревожен сигнал. Ако болката не отминава след приемане на лекарство и е съпроводена със силни спазми, които не минават 4-5 дни, а кръвотечението е обилно, посещението при лекар е задължително. Силните болки по време на месечния цикъл може да са симптом на ендометриоза или други хормонални смущения, които изискват лечение.

Вашият коментар

Translate »
X